Hvilken brugskunst?

Jeg sidder her og gransker min mors ønskeseddel. Det er altså en dame, der ved, hvad hun vil have. Listen er meget lang. Der er mange bøger, som hun ønsker sig. Hun læser meget. Er en flittig kunde på biblioteket. Jeg synes bare, at det er lidt kedeligt at give hende en bog. Det er så nemt at bestille den på nettet og få den sendt. Jeg ville sådan set gerne overraske hende. Måske skulle jeg skrive en bog til hende. Eller male en bog. Du ved sådan med kruseduller og hjerter i mange farver. Men det må jeg indrømme: Jeg er ikke god til det der med at tegne eller male. Ikke fordi jeg ikke kan. Jeg har bare ikke tålmodigheden. Og så er jeg heller ikke god til at sætte farver sammen. Det er faktisk lidt underligt, fordi jeg kan jo godt se, at farverne ikke passer sammen. Jeg kan også godt se, når noget virkeligt passer godt sammen.

Ønsker sig brugskunst

Hun ønsker sig også brugskunst. Ja, det står der på sedlen. ”Brugskunst” Hvad mener hun i virkeligheden? Kan det være for eksempel et bruseforhæng? Det er lidt forvirrende. Kunne hun ikke præcisere det lidt bedre? Hvad er brugskunst i det hele taget? Hvis man kigger i ordbøgerne, så får man at vide, at det en brugbar genstand med et kunstnerisk præg. Og hvad er så det? Et kunstnerisk præg. Adskiller det sig fra en brugsgenstand, der er massefremstillet. Kan man så kalde en tallerken for brugskunst? Det skulle man vel ikke kunne. Men det kan man så alligevel, fordi, når tallerkenen har et kunstnerisk præg, så betyder det, at det ikke bare er en tallerken. Der har været en kunstner eller designer indover, som har gjort noget ved tallerkenen. Fx malet på den. Eller givet den et lille tvist i udformningen. Derefter er den blevet massefremstillet.

Skal være fra Egesgave

Det kan faktisk være lidt forvirrende. Men når hun nu skriver ’brugskunst fra Egesgave’ på sin ønskeseddel, så må det betyde, at hun har noget særligt i tankerne. Måske er det en lysestage, eller et møbel. Det bliver jeg nødt til at finde ud af. Ellers så køber jeg bare en dims til hende, som jeg selv synes, er pæn og nyttig. Måske en flot salatskål. Eller en pynteting, som hun kan have stående på reolen, hvis der stadig er plads i den. Måske en skulptur.

Jeg ville virkeligt ønske, at hun kunne være lidt mere præcis. Ligesom med bogtitlerne. Men det har hun så ikke været. Og jeg tænker, at det måske har noget at gøre med, at hun faktisk kun ønsker sig bøger. Alt andet kan være fint for hende. Hun bliver glad. Men det, som hun virkeligt ønsker sig, er bøgerne.

Måske også en bog?

Jeg vender tilbage til titlerne. Jeg kan se, at der er en del biografier. Hun vil bl.a. gerne have Barack Obama’s bog – ”Et forjættet land”. Den skulle efter sigende allerede være et stort hit. Jeg tænker, at jeg vil sende besked til mine søskende om, at de gerne må købe brugskunst til vores mor. Jeg giver hende bogen fra Barack Obama.