Efterskolen på Fyn

Vores store datter er lidt et rodehoved. Hun har svært ved at koncentrere sig i timerne. Det er den melding, vi får, når vi har været til forældremøde på skolen. Vi får dog også at vide, at hun er klog nok, hun skal bare holdes i en lidt strammere snor. Det bliver ikke formuleret på den måde, men det er det, jeg forstår efter samtalerne med lærerne. Pædagoger. Jeg bliver lidt sur. Jeg mener ikke, at hun skal holdes i snor. Det svarer jo til, at man burer en fri fugl eller et frit rovdyr inde. Forfærdeligt. Nej, hun skal ikke holdes i snor. Hun skal have lov til at prøve ting af. For jeg har tillid til, at hun hurtigt selv forstår, hvor grænserne går. Og hvis pædagogerne ikke kan sætte en grænse for hende, ja, så vil hun blive ved med at lede efter den.

Irriteret nu

Det har irriteret mig at høre på deres venlige udsagn i flere år nu. Og måske er jeg bare for langsom. Jeg skulle måske have taget mig sammen til at handle noget tidligere. Jeg er bare så overbevist om, at det her samlebåndssystem, som den danske folkeskole i virkeligheden er bygget op omkring, slet ikke passer til de fleste børn i vores samfund. Vi har for længst bevæget os væk fra det industrielle system. Vi er langt inde i et system, der er baseret på viden og fleksibilitet. Folkeskolen har bare ikke indset det endnu.
Det er sådan set ikke pædagogernes skyld. Måske er det politikernes. Jeg er egentlig ligeglad. Jeg vil bare have, at mit barn skal have de bedste muligheder, jeg kan give hende.

På efterskole måske

Derfor har jeg talt længe med min partner om, at vi bør tage hende ud af skolen. Hun skal have nogle andre tilbud. Måske skal vi tage konsekvensen og undervise hende selv. Det bliver en stor udfordring. Det ved vi. Men det kan blive nødvendigt. Foreløbigt har vi en tanke om at bruge nogle af de alternativer, der rent faktisk findes i det danske uddannelsessystem. Vi har talt om at sende hende på en camp på en efterskole på Fyn, som jeg har set, tilbyder weekendophold for mulige, kommende elever. Det kunne måske være et startsted. Vi ville kunne lære meget af det. For det første vil vi sikkert kunne finde ud af, om hun overhovedet har lyst til at bo et andet sted end sammen med os.Kender andre, der elsker det.

Sikkert ikke svært

Jeg har en tanke om, at hun ikke vil synes, at det er svært. Hun opholder sig jo tit i hele weekender hos sin veninde, der bor ovre på den anden side af gården. (Vi bor i et stort kollektiv med mange boliger.) For det andet vil hun kunne få lov til at prøve nogle af de ting, som hun siger, hun gerne vil af. Fx at blive musiker. Det er nemlig en musikefterskole, der tilbyder weekendophold for kommende elever. Vi er endnu ikke nået til det punkt, hvor vi taler med hende om det. Men det kommer. I den kommende weekend.