Lær at sove bedre

Søvnproblemer hver nat

Hvad ville vi gøre, hvis der ikke var aircondition i den lejlighed, som vi bor i – her i varmen? Vi ville da koge over. Her i 38 graders varme er det nødvendigt med kunstige nedkølingssystemer. Især om natten. Det er jo umuligt at sove. Og dårlig søvn bevirker, at vi får dårlige dage. Den slags dage vil vi helst ikke have, når vi er på ferie her i Spanien. Men hedebølgen, som hersker, har varet længe – og der er ikke nogen udsigter til, at varmen vil blive mildere. Men er det nu så sundt at sove i et køligt soveværelse, som holdes køligt af et airconditionanlæg? Egentlig ikke. Det er behageligt. Ja. Men du slipper altså ikke, for at du kommer til at sove i en meget tør atmosfære, som kan medføre, at du faktisk får ondt i halsen. Og alle specialisterne siger jo, at du ikke bør skrue så meget ned for temperaturen, når du bruger anlægget. De anbefaler faktisk, at du maksimalt skruer det 5 grader længere ned, end temperaturen egentlig er. Men 33 graders varme kan også nemt give dig søvnproblemer. Især hvis du bor et sted, hvor luftfugtigheden også er høj.

Hvordan sover du bedre?

Hvad skal du så gøre for at få en god nattesøvn? Jeg har jo lige fortalt dig, at du ikke må skrue airconditionanlæggets termostat for langt ned. Tanken om en ferie med ondt i halsen er heller ikke rar. Manglende nattesøvn kan også skyldes mange andre ting – læs denne fremragende artikel om at sove bedre.

Et godt råd er, at du gør som de lokale: Du skal kun bruge et lagen som dyne om natten. Det kan være en lidt besynderlig følelse ikke at have en dyne eller et tungt tæppe over sig om natten. Men det er faktisk nemt at vænne sig til. Det bevirker, at din krop er dækket til, men faktisk kan ånde og svede. Et andet råd er, at du ikke tager tykt og varmt nattøj på. Faktisk kan det være en fordel at sove nøgen (kvinder kan eventuelt bruge en Chanel No 5 – hvis de vil).

Inden du går i seng

Et tredje og supergodt råd er, at du tager et varmt bad, inden du går i seng. Det lyder pudsigt, at det skal være et varmt bad. Men der er en god grund til det: Din krop har et naturligt ’køleskab’, og når du giver den et varmt bad, kommer køleskabet på arbejde. Det betyder, at kropstemperaturen sænkes, og du vil derfor få nemmere ved at falde i søvn.

Du kan naturligvis kombinere alle rådene, som du vil. Eller bruge dem alle sammen på samme tid. Det vil bevirke, at du undgår søvnproblemer under opholdet – og du vil få nogle bedre dage sammen med din familie eller dine venner.

Dårlig søvn ødelægger humøret

Der er jo intet værre end at være i dårligt humør, fordi du ikke har sovet godt. Det ødelægger dagen for dig – og dem du rejser sammen med. Så lad nogle af de gamle vaner hjemmefra blive dér: Glem fx at tage nattøjet med. Sørg for, at du får drukket tilstrækkeligt med vand (H2O) i løbet af dagen. Og spørg værten, I har lejet lejligheden af, om I kan få et par ekstra lagener, så I kan skifte dem lidt oftere end planlagt.