Temperatur-tests af produkter

laboratory, diagnosis, temperature

Det hænder at nogle virksomheder er nødt til at teste forskellige materialer over længere tid. Det kan fx dreje sig om et nyt materiale, de har udviklet som et led i forbindelse med deres ønske om at genanvende spild fra den øvrige produktion. Deres kemikere, fysikere og laboranter har derfor brug for at teste det nye materiale i forholdsvist store rum – under helt stabile forhold. Ofte er der tale om, at materialerne skal testes for holdbarhed under forskellige temperaturer. Og for at kunne gøre det, så er det ikke tilstrækkeligt at placere materialet i et rum, og så bare efterlade det der.

Styrede temperaturer

Nej, de har brug for temperaturskabe. Dette er faktisk skabe, hvor de kan placere materialet og sikre, at det bliver udsat for den samme temperatur hele tiden. Lidt lige sådan som i en inkubator. Du kan jo bruge inkubatorer til at køle væv eller andre materialer ned i over lange perioder. Forskellen er at temperaturskabe generelt er meget større end inkubatorer. Og så kan temperaturskabet heller ikke altid nå helt så langt ned i temperatur, som en inkubator kan. Det kommer lidt an på hvilket temperaturskab, du anvender. Læs mere om inkubatorer her.

I alle størrelser

Temperaturskabe findes i mange forskellige størrelser. Du kan fx finde et lille et, der kun har et rum på 100 liter. Og du kan finde et kæmpe temperaturskab med et rum helt om til 2.100 liter. Til sammenligning, så du får en idé om hvor lille – eller stort – sådan et temperaturskab kan være, så kan jeg oplyse dig om, at bagagerummet på en lille bil – fx en Yaris er på lidt under 300 liter. En Passat har et bagagerum på ca. 650 liter!

Temperaturskabe er dog oftest ikke fremstillet, så de også kan fjerne fugt fra testrummet. Måske er det heller ikke relevant for dig. Jeg synes dog, at du lige skal vide det. Du skal dog også vide, at der findes temperaturskabe, hvor du kan undertrykke fugten i luften inde i temperaturskabets rum. På den måde kan du teste materialer uden, at der også er fugt i rummet inde i skabet.

Klimaskabe er noget andet i samme boldgade

Hvor stort eller lille et skab, du har brug for, er kun noget du ved. Det kan være, at du kun skal teste små prøver af det nye materiale, som I har udviklet. Det kan også være, at behovet er, at du har brug for flere temperaturskabe, så du kan teste det samme materiale i forskellige volumener samtidigt. Det er jo tidsbesparende at kunne teste forskellige materialer og / eller forskellige volumener på samme tid. Dette er noget, du skal tale med en forhandler af temperaturskabe om. En god forhandler kan altid give dig vejledning. Og du gør rigtigt klogt i at tale med en ekspert om det, hvis det er første gang, du er i den situation, hvor der er brug for et eller andet skab til din virksomheds produktion eller produktudvikling. Måske er det slet ikke et temperaturskab, du har brug for. Det kan være, at der er en anden og meget bedre løsning – fx et klimaskab.