Er fobier angst?

a close up of a spider on a web

Det er ret usandsynligt, at du kender et menneske, der ikke lider af en eller anden fobi. Vi har alle et eller andet, som vi er bange for. Edderkopper, højder, at flyve på ferie, at skulle til lægen eller tandlægen. Det kan godt være, at vi har flere fobier. Og det kan sagtens tænkes, at vi har lært at håndtere vores fobi. Vi ved fx godt, at edderkopperne ikke er giftige. Vi ved også, at flyvemaskinen er blevet tjekket, inden den får tilladelse til at lette. Men der er nogle mennesker, der ikke kan håndtere deres fobi. Og helt ærligt: Selvom vi kan håndtere vores, så må vi dog indrømme, at vi godt kan føle ubehaget, når vi fx står højt oppe på 10. sal og kigger på landskabet. Eller når vi ser en edderkop.

Angst er en reel lidelse

Men der er forskel på ubehag og frygt. Og de mennesker, der ikke kan håndtere deres fobier er i virkeligheden angste. De er ikke hysteriske. Angst – se her er en lidelse, som kan tage overhånd i menneskers liv. Den kan faktisk afstedkomme, at en person ikke vil deltage i livet – han eller hun går ikke på arbejde – eller deltager måske ikke i sociale aktiviteter. Han eller hun bliver deprimeret – og så er den person virkeligt inde i en meget ond cirkel. Fobier og angst skal behandles. Især, hvis du ikke kan håndtere din fobi, så skal du gøre noget ved det, så du ikke udvikler angst. Anfald med angst kan være yderst skræmmende.

Utallige fobier

Fobier er som regel lidt nemmere at behandle end angst er. Ikke sådan forstået, at vi skal tage fobier mindre alvorligt. Vi må bare være klar over, at hvis fobien udvikler sig til angst, så vil det tage noget længere tid at behandle angsten.

Der findes rigtigt mange fobier. Antallet vokser hele tiden. Du har hørt om agorafobi og du ved, at det er en betegnelse for frygten for store åbne pladser, hvor der kan opholde sig mange mennesker. Men har du hørt om sitofobi? Dette er en fobi, der fortæller, at du er bange for at spise mad. Og du ved godt, at sådan en frygt kan udvikle sig til fysisk sygdom. Jeg siger ikke at sitofobi fører til anoreksi. Men jeg siger, at hvis du ikke spiser fornuftigt, så bliver du fysisk syg: Du vil mangle vitaminer og mineraler i kroppen. Er du derfor bekymret over at skulle indtage dine måltider, så skal du altså have din fobi behandlet. Det kan du få en terapeut til at støtte dig i, så du ikke går hen og bliver fysisk syg.

Alle fobier kan behandles

På samme måde kan andre fobier også behandles. Og hvem vil ikke gerne af med de forbier, der giver os kuldegysninger eller en følelse af væmmelse eller ubehag? Det vil vi alle sammen. Derfor: Lider du af en fobi, så kontakt en terapeut og få hjælp. Lider du ikke af en fobi? Jamen så tjek det lige ved at tage en test for angst. Det kan du gøre online. Det behøver ikke at koste dig noget. Og ja, det er da altid rart at vide, at du ikke lider af angst eller fobier.