Fyldige kysseklare læber?

Jeg bliver altså vanvittig. Min datter er gået helt ud på et sidespor. Hun er 16 år gammel og kom i går og spurgte mig, om jeg ville låne hende nogle penge. Jeg plejer ikke at være nærig overfor hende. Så det undrede mig lidt. Det er ikke sket, før at hun har bedt mig om at låne hende penge. Lommepengene, hun får, plejer at være tilstrækkeligt. Jeg spurgte derfor, hvad hun skal bruge penge til – og hvor mange hun har brug for. Hun begyndte at tale om, at hun har brug for ca. 5.000 kroner. Det er et stort beløb i vores økonomi. Ikke uoverkommeligt. Men alligevel. Der skal være gode grunde til, at vi lige trækker 5.000 kroner ud.

Større læber?

Jeg fortalte hende, at det er rimeligt mange penge. ”Hvad skal du bruge dem til?” Hun begyndte at forklare mig, at der er en veninde i klassen, som har fået lavet sine læber, og at hun er blevet meget kønnere nu. Hun vil gerne have fyldige og større læber også. Det chokerede mig. Min smukke datter! Større læber? Hun er jo ikke engang fuldt udviklet endnu. Hendes krop forandrer sig stadigvæk. Jeg afviste hendes bøn om et lån. Hun blev naturligvis ulykkelig. Og gal på mig, fordi jeg blankt afviste hende.

Jeg forsøgte at forklare hende, at jeg bestemt ikke synes, at hun har brug for at få større læber. Hun er smuk. Og jeg kan ikke se for mig, at min datter begynder at ændre sit udseende allerede nu. Det er noget, vi kan tale om, når jeg er kommet over på den anden side af 45, og så er det mig, der eventuelt skal have gjort noget ved mine læber. Ikke hende.

Helt utrøstelig

Hun var dog utrøstelig. Syntes, at jeg ligesom begrænsede hende i hendes muligheder. Jeg forsøgte at fortælle hende, at det der med større læber er et fænomen, som hun er blevet grebet af lige nu. Lige som hun kan se sig forelsket på en bestemt jakke eller et par støvler. Forskellen er bare, at et indgreb i hendes ansigt kan føre til flere indgreb. Også selv om det ikke umiddelbart kan se, når de der fillers, de bruger, ikke virker længere, så kan hun risikere at skulle bruge mange penge på fillers, når hun bliver ældre. Jeg bad hende om at tænke sig grundigt om. Fortalte hende, at hvis hun om ca. 6 måneder stadigvæk har et højt ønske om at få større læber, så kan vi måske tale om det.

Hvad siger lægen?

Samme aften talte jeg med min mand om det. Han undrede sig meget over, at hun har en klassekammerat, der har fået lavet større læber. Må en mindreårig det? God pointe synes jeg. Må en speciallæge lave den slags indgreb på mindreårige? Altså indgreb, der kun sigter på at forskønne et ansigt. Jeg kan forstå det, hvis der skal laves den slags indgreb på mindreårige – fx efter en ulykke eller en forbrænding. Men blot fordi det anses for smukt, at en kvinde – en meget ung kvinde – har fyldige læber, er det tilladt?