Hvem på Østerbro

Der er ingen vej udenom. Du må finde en god låsesmed i København. Du skal have skiftet de forældede låse til din bolig ud. Og det skal gå tjept. Der er jo sket det, at der har været adskillige indbrud i ejendommen. Sidste gang det skete – her for en uge siden – var det din nabo, det gik ud over. Du vil ikke risikere, at det samme sker for dig. Der er nemlig et mønster i indbruddene, har du lagt mærke til: Indbruddene startede oppe på femte sal. I lejligheden til højre. I din opgang. Ugen efter var det så igen oppe på femte sal i lejligheden til højre, men ovre i opgangen ved siden af. Siden hen har de så arbejdet sig nedad: Fjerde sal til venstre – her og der – i alle ejendommens opgange.

Der er et mønster

Og nu er de så nået ned til anden sal, som du bor på. Du tænkte ikke på det her med at få låsene skiftet, førend du så mønsteret. Og din tanke er nærliggende: Det er en forholdsvis ny ejendom, du bor i: Det må være nogle mennesker, der udfører indbruddene, som har haft adgang til ejendommen, allerede dengang den blev bygget for to år siden. Ingen af beboerne har fået omkodet deres låse. I er jo alle de første ejere af lejlighederne – og I priser jer lykkelige, for at I nåede at få købt en lejlighed i komplekset, inden de blev udsolgt. Det er jo et meget populært sted, du bor.

Du har faktisk overvejet – siden du så mønsteret i indbruddene, om det kan være den københavnske låsesmed, der i sin tid satte låsesystemet op i ejendommen, der har noget med indbruddene at gøre. Du forkaster tanken. Han ville da få sin licens til at arbejde taget fra sig, ikke? Skal låsesmede ikke have en licens – og skal de ikke have en attest på, at de er straffefri? Nå, det er ikke dit problem lige nu.

Østerbro har egne låsesmede

Nej, dit problem er, at du skal finde en låsesmed på Østerbro helst, som ikke har været involveret i byggeriet dengang for 2 år siden. Du vil bare være stensikker på, at ingen kender til byggeriet. Og den låsesmed, du skal finde, må gerne være en billig låsesmed. Og effektiv. Han må gerne komme i denne uge og ændre låsene til din bolig. Det kan ikke gå hurtigt nok. Du har det, nemlig, sådan et du farer op hver gang, du hører, at der er nogen, der bevæger sig ude på trappeopgangen – også selvom I har en elevator! Den utryghed, du lever med, skal du bare af med. Hurtigst muligt.

Og det er virkeligt fornuftigt det, du vil have, skal ske. Uanset om det er en ny bolig, du er flyttet ind i, og der ikke tidligere har boet andre mennesker i den, så er det fornuftigt at få omkodet låsene, når du flytter ind. Vent ikke med det, til det er for sent. Især ikke, hvis du mener at kunne se et mønster i de triste hændelser, som indbrud jo er.