Triggy proces

Det kan godt være noget af en svær proces at købe fast ejendom. Der er mange ting, man skal have styr på. Ikke kun alt det juridiske. Fx sådan noget med skøder og pantebreve. Nej. Er det fx en bolig, man vil købe, så skal også kunne forstå en tilstandsrapport. Det betyder med andre ord, at man ikke kun skal være hjemmeuddannet jurist, man skal også være byggesagkyndig. Og oven i det, så skal man jo også være økonom. Det er jo en voldsom udgift at købe ejendom. Der er sikkert også en fordel, hvis man er revisor, så man ved noget om skatteforhold og afdrag, hvis man stadig kan få sådan nogle. Måske skal man ved samme lejlighed have lavet en fremtidsfuldmagt?

Eksperthjælp er bedst

Men har man alle de kundskaber, ja, så vil jeg antage, at man står godt i selve forhandlingsprocessen om købet. Realistisk set, så er det bare de færreste af os, som har så mange kundskaber. Derfor er det sikkert en god idé at få køberrådgivning. Det kan være med til at sikre, at man som køber får gjort det bedste køb.

Ok, man har sikkert henvendt sig til en ejendomsmægler, som har en bolig til salg, som man er interesseret i at købe. Men er det en god idé? Det er ikke altid tilfældet. Den samme mægler kan da ikke repræsentere både køber og sælger på én gang. Det er vist det, man kalder for interessekonflikt. På den ene side vil mægleren jo have en størst mulig kommission på den anden side, skal han også sørge for, at en køber ikke betaler for meget. Det må da være en splittende situation.

En købermægler er en god ide

Derfor skal man i det mindste have sin egen købermægler – se her hvad en købermægler er, hvis man vil købe. Og omvendt: Man skal have en sælgermægler, hvis man vil sælge. Og så er det op til de to at finde den bedste handel for deres kunder.
Det her, det er ikke noget, jeg har opfundet. Jeg har længe overvejet at købe en lejlighed. Det er stadig på idé-niveauet, men det forhindrer jo ikke, at jeg sætter mig ind i tingene – bare lidt.

Alternativ til advokat

Jeg var nemlig på internettet forleden for at lære noget om boligkøb. Jeg søgte på ”advokat boligkøb” og fandt en masse interessante artikler om det. Og der er mange, kan jeg rapportere.

Det blev til adskillige timers læsning og en hel del flere spørgsmål i mit univers. Jeg er nemlig kommet i tvivl om, jeg virkeligt har brug for en ejerbolig. Den eneste grund til, at jeg skulle købe en ejerbolig, er, at den kan bruges som investering. Det er bare lidt urealistisk, at det vil være en god investering lige nu. Priserne er jo på vej ned efter en del år med stødt stigning. På den anden side, så kan det også godt være, at det er en god investering. Boligpriserne vil da sikkert stige igen. Men hvornår? Ja, det er bare sådan nogle af de spørgsmål, jeg går rundt og grubler over.

Jeg så i øvrigt også, at man kan få køberrådgivning, uden at det behøver at koste ret meget. Det kunne da godt være, at jeg skulle henvende mig til sådan en rådgiver for at få noget vejledning.