En mands værksted

En mands værksted

Er der noget mere maskulint end en mands værksted? Det er ofte et underligt rum. Der er masser af værktøj i bedste kvalitet fra D&D. Der er forskellige maskiner, og der er søm, skruer, bolte, og forskellige andre dimser. Hvorfor har mænd så meget værktøj? Altså kvinder har jo oftest kun et køkkenskab med gryder og pander og så en skuffe eller to med det værktøj, som skal bruges til at lave med. Måske har hun også en køkkenmaskine, der kan blende, hakke og snitte og blande dej. Det er det. Hvorfor skal mænd have så mange forskellige maskiner. Bruger de dem alle sammen. Altså? Jeg spørger bare. Forleden skulle min kammerat i byggemarkedet, fordi han ville købe en slibemaskine. Jeg ved, at han allerede har en slibemaskine. Er der sådan noget mode i værktøj og maskiner?

Altid brug for mere

Ok, det kan være, at han havde brug for en slibemaskine, som kan slibe en større flade end den, han allerede har. Det skal jeg ikke kunne sige om. Og ja, hvis det er en rigtig stor flade, der skal slibes, så kan det muligvis være praktisk med en stor slibemaskine. Der er jo forskel på at slibe en lille, smal liste, som måske skal sættes på et vindue og at slibe en køkkenbordsplade.

Nu ved jeg ikke, om du er sådan en gør-det-selv type, der helst vil gøre alle den slags arbejder i huset. Jeg ved dog, at min kammerat er det. Han elsker at pusle med små projekter i sit hus. Han har da også opnået en hel del viden om, hvordan man kan gribe forskellige projekter an, så arbejdet går nemt. Fx så ved han alt om båndpudsere, og hvordan de bruges korrekt. Han kan forklare dig om forskellene på en båndpudser og en slibemaskine. Selvfølgelig ved han, hvornår du skal bruge den ene eller den anden maskine. For mig er de nærmest ens. Men ikke for ham. Nogle fordele må der altså være ved den ene eller den anden maskine. Måske har det noget at gøre med, hvor hurtigt de kan udføre et arbejde – eller hvor fint. Det er en gåde for mig. Men han kan altså godt finde ud af det.

Forskellene på værktøjer

Han har forsøgt at forklare mig, hvad der er forskellen. Og ja, jeg kunne forstå, at en slibemaskine ligesom er en fællesbetegnelse for alle de forskellige typer af slibemaskiner, der findes på markedet. Og det er faktisk ikke så få endda: De mest kendte typer er trekantssliber, båndsliber og vinkelsliber.

Og når jeg hører, at det ikke bare er en slibemaskine, min kammerat har brug for, men at det er en vinkelsliber, så forstår jeg meget mere. Så nej, en slibemaskine er ikke bare en maskine, der kan slibe en flade glat. En slibemaskine kan være et meget specialiseret stykke værktøj. Og ja, der kan være opgaver i huset, som kræver et specielt værktøj. Det er klart. Og når jeg tænker på det, så begynder jeg at forstå, hvorfor mænd har så meget værktøj.