Gået ned med stress

Hjælper hinanden med stress

Under et besøg i Jylland hørte jeg om en veninde, der er gået ned med stress. Hun bor i Aarhus. Det kom sådan lidt pludseligt. En dag – på arbejdet – fik hun bare helt voldsom hjertebanken. Angsten væltede ind over hende. Hun blev naturligvis kørt på hospitalet lige med det samme, fordi hun besvimede, og alle var chokerede. Hun er en rolig og balanceret person. I det mindste er det indtrykket, hun giver sine omgivelser. Men det har vist sig, at det er hun slet ikke. Hun er en nervøs personlighed, som har måttet kæmpe i mange år for at holde sin rolige facade udadtil. Og det er en skam.

Holdt følelser tilbage

Hun har med andre ord gået og holdt en masse følelser tilbage, og det har bevirket, at hun fik stress. Stress har nemlig meget ofte noget med følelser at gøre. Bare det, at vi kan sige – sådan lidt overfladisk, måske – at vi er stressede, betyder, at vi er i ubalance. Det betyder ikke, at vi har travlt. Også selvom stress og travlhed ofte bliver forvekslet i daglig tale.

Min veninde havde heldigvis ikke fået et hjerteslag. Hun besvimede, fordi hendes krop bare ville væk fra alle de tanker, hun gik og boksede rundt med. Kroppen sagde til hende: Nu er det nok. Vi skal lige på ’standby’ og finde ud af, hvordan vi kommer videre.

Birthe Buhl i Aarhus

Hun fandt derfor en stress coach i Aarhus – Birthe Buhl, som hjalp hende videre. Det var et langt forløb, hun kom ind i. Men også et meget lærerigt forløb for hende. Hun lærte meget om, hvad det kan betyde ikke at tale om eller udtrykke sine følelser. Det kan jo ende med, at du fuldkommen undertrykker dine egne behov. Det kan jo ende med, at du tror, at du kan kontrollere alt. Det kan du ikke. Så det måtte hun lære. Hun har lært det nu. Hun har lært at sige til, når der er noget, der overskrider hendes grænser. Hun har lært, at det er legitimt at tale om følelser, og at det er legitimt at have en dårlig dag. Så længe man ikke generer andre.

Hun har det godt igen

I dag har hun det heldigvis godt. Hun er ikke længere sygemeldt med stress. Hun er tilbage på arbejdet. Her i begyndelsen på nedsat tid. Men hun har fortalt alle på sin arbejdsplads om oplevelsen og forskrækkelsen. Hun holder dog også fast i sin coach i Aarhus, som hun besøger jævnligt. Sådan set ikke for at få stressbehandling. Mere for at få lov til at tale med et menneske, der kan stille de rigtige spørgsmål, som hun så selv, kan bearbejde og bruge til at komme videre i sit liv med.
Hun er en modig kvinde. I dag er hun også en sund kvinde. Hun har et godt liv. Hun siger dog også til alle, at det skyldes en rigtig dygtig stress coach i Aarhus, som hjalp hende igennem en meget svær periode i hendes liv. Hende kan vi alle sammen lære meget af. Har du derfor symptomer på stress, så bør du derfor tage kontakt til din læge og en stresscoach.