Hvilket brænde?

Det er vinter, og det er tid til at drikke spandevis af te. Det er den tid, hvor vi hygger hjemme i stuen foran brændeovnen. Den står i stuen og sørger for, at vi har det varmt. Og det er hyggeligt bare at slænge sig på sofaen og kigge på flammen inde i ovnen. Hjemme hos os bruger vi brændebriketter. Vi køber dem hos en lokal landbutik, der får dem leveret fra en fabrik i nærheden. Det er det samme savværk, som leverer savsmuld til vores stald. Vi køber mange sække hver måned. Hestene skal have en god seng at stå på. Og vi ved, at savværket gør et godt stykke arbejde.

Kvalitet tak

Der er ikke spåner fra ’ukendte ting’ i sækkene, vi køber. Det samme gælder brændebriketterne, vi køber hos dem. De har sådan en lille outlet, hvor de sælger briketter til deres gode kunder. Det er sådan en byttehandel, de har: De leverer spånerne til et firmaet, der kan presse spånerne til briketter. De får så nogle sække tilbage som betaling. Og dem har de så lov til at sælge lidt billigere end hos de gængse forhandlere, fordi der ikke er etikette på indpakningen. Og det nyder vi godt af hjemme hos os.

Træbriketter udgør en effektiv og miljøvenlig løsning til opvarmning. De fremstilles af genanvendte materialer, hvilket gør, at de ikke bidrager til afskovning. Takket være deres lave fugtindhold, opnår de en mere ren forbrænding med færre emissioner i forhold til ubehandlet træ. Ydermere er træbriketter, ligesom træpiller, CO2-neutrale. Dette indebærer, at de kun afgiver den mængde CO2, som træet har optaget gennem sin vækstperiode.

Men det skulle bare mangle: Vi køber jo rigtig mange spåner hos dem hver måned. Og de ved, at vi ikke vil købe hos andre savværker. Eller møbelfabrikker. Vi ved nemlig, at vi får den vare, som vi betaler for. Rene træspåner, som vi kan bruge som strøelse i hestenes bokse. Og vi har rigtig mange heste. Så ja, en gang om måneden i vinterhalvåret, når jeg er henne for at hente spåner til stalden, kommer der et par ekstra sække med brændebriketter med hjem.

Træpiller fra Ewers

Det er nemt nok at få spånerne lastet af. De bliver bare lagt ind i laden. Noget andet er det at bære sækkene med briketterne ind i huset. De er temmelig tunge. Men med lidt hjælp fra en af medhjælperne i stalden plejer jeg at kunne klare det alene. Har overvejet, om jeg skulle kigge på træpiller hos Ewersenergi i stedet.

Lige nu sidder jeg og laver alt papirarbejdet over, hvad der er sket i stalden i dag. Der skal laves rapport om hvilke heste dyrlægen har tilset i dag. Der skal sendes regninger ud til ejere. Der skal laves foderplaner, der skal laves træningsprogrammer. Jeg sidder inde i stuen og nyder, at her er varmt. Brændeovnen buldrer stille. Min hund ligger ved siden af mig og snorker.

Den er segnet om efter en lang dag. Den bliver altid så eksalteret, når vi får nyt foder. Det har noget at gøre med, at den får mulighed for at jagte mus. Sådan er livet på en gård med heste. Det er næsten umuligt at have et foderrum uden mus – de elsker jo hestefoder!Det er der faktisk flere skadedyr, der gør – men sådan er det jo bare.

Heldigvis er det en lille, hidsig terrier, jeg har. Og den er god til at fange mus. Men den er også god til at skræmme kattene væk. Desværre. Heldigvis har vi fået foderet på plads i ståltønderne. Vi har savsmulden på plads i laden. Hestene er blevet fodret og er gået til ro. Og jeg kan nyde en kop te sammen med min mand ved siden af brændeovnen.